- Wat is een implantaat?
- Historie
- FotomateriaalWat is een implantaat?

Een implantaat is een klein schroefje van titanium met een lengte van 9 tot 15 mm en een diameter van 3,3 tot 5 mm. Als een tand of kies verloren is gegaan of nooit is aangelegd, kan er vaak een implantaat in het bot van de kaak geplaatst worden. Het bot groeit tegen het implantaat aan. Na een genezingsperiode van enkele maanden kan een kroon, een brug of een prothese op het implantaat bevestigd worden.

 

impl_opb_krn.jpg 

 

Historie

Franse archeologen melden in het vakblad Nature de vondst van een ijzeren kies in een Romeinse schedel. Een vulling, brug of kroon kun je het niet noemen. De vakterm is gebitsimplantaat. De schedel is afkomstig van een Romeinse begraafplaats bij Chantambre. Hij behoorde toe aan een man die leefde in de eerste of tweede eeuw na Christus en die ruim dertig jaar oud moet zijn geweest toen hij stierf.
 

 
Deze ijzeren kies is veruit het oudste gebitsimplantaat ooit gevonden, aldus de onderzoekers. Uit de manier waarop de overigens zwaar verroeste kies nu nog uit het kaakbeen steekt, leiden zij af dat de 'transplantatie' indertijd een succes moet zijn geweest: de eigenaar van de kies heeft hem waarschijnlijk minstens een jaar gedragen. De kies lijkt nagemaakt naar het origineel en vervolgens in de kaak gehamerd.

Bron: Crubezy E, Murail P, Girard L, Bernadou JP. False teeth of the Roman world. Nature. 1998 Jan 1;391(6662):29


Eerste_implantaat.jpg

 

Fotomateriaal 

 banner_impl_krn_klein.png

banner_impl_krnen.jpg 

banner_l.png

 

 

 

Disclaimer - Uitsluiting aansprakelijkheid
De informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. De websitebeheerder kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor
eventuele schade ten gevolge van het gebruik van de informatie op deze site, of het zonder deskundig advies wijzigen, stoppen of aanpassen van de bij u ingezette behandeling.